Maatalouden ilmastovaikutuksia syntyy energiankulutuksesta sekä tuotannon ympäristövaikutuksista. Energian säästämisen ja uusiutuvien energianlähteiden suosimisen lisäksi maaperän kunto, viljely sekä eläinten kasvattaminen tuottavat kasvihuonekaasupäästöjä.
Maatalouden ilmastopäästöt ja ilmastotoimet
Maa- ja metsätalousministeriön tärkeimmät toimenpiteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ruoantuotannossa:
- Hiilen sitominen maaperään
- Turvemaiden käyttöön liittyvät toimet
- Kasvinjalostus
- Kasvin- ja eläinterveys
- Lannankäsittely
- Energiatehokkuus sekä uusiutuvan energian tuotanto ja kulutus
- Ruokahävikin vähentäminen koko ruokajärjestelmässä
- Ruokavaliomuutokset kasvisvoittoisempaan suuntaan
Rahoitusmahdollisuuksia ilmastomyönteisiin investointeihin
- Säätösalaojituksen investointituki. Salaojitus nostaa pohjaveden pintaa, mikä vähentää turpeen hajoamista maaperässä, jolloin hiilidioksidipäästöt vähenevät.
- Vähähiilisen maatalouden EU-rahoitus (maaseutu.fi)
- Maatalouden tiedonvälityshankkeiden tuki (Mavi)
- Kemera-tuet metsille
Ilmastonmuutoksen hillintä ruoan tuotannossa ja kulutuksessa
Kuvituksen lähde: Ympäristöministeriö